About


Turi Braaksma

ik op tentoonstelling

Geboren te Groningen, 1988

Turi Braaksma studeerde in 2011 af aan Academie Minerva te Groningen. Tijdens haar studie maakte ze intuïtieve installaties uit metaalstof en behangpapier, ontwierp ze het interieur van twee liften in het UMCG en tekende ze veel op groot formaat.

Tegenwoordig werkt ze met een combinatie van acrylverf en houtskool op doek: met acrylverf wordt een lichte onderschildering gemaakt, waarover zij vervolgens met houtskool tekent. Het eerste werk dat zij op deze manier maakte is Keien (2010).

Daarnaast maakt Braaksma ook gebruik van ongewonere dragers voor haar werk. Voorbeelden hiervan zijn Interview, gemaakt op een dekbedovertrek en het Zelfportret op een vaatdoekje.

Als basis voor haar tekeningen gebruikt zij persoonlijk en gevonden beeldmateriaal. Sinds 2016 is Braaksma begonnen met het aanleggen van een grote verzameling beeldmateriaal. Hieruit maakt zij collages en composities voor haar houtskooltekeningen.


Education

2013 – 2015  Fine Art And Design in Education (BA), Academie Minerva, Groningen

2006 – 2011  Fine Art (BA), Academie Minerva, Groningen

 

Exhibitions

2017  Y2, Groningen – Wintersalon ‘Hartstikkûh Koud’

2017  TOON, Amsterdam, ‘Related’ – duotentoonstelling met Maartje Jaquet

2017  Groninger Forum Bibliotheek, ‘Dingen Die Mij Opvallen’ gelijktijdig met Leonard Witte ‘Symmetrische Dingen’ en Henrike Scholten ‘Andere Dingen’

2016  Y2, Groningen – Wintersalon, ‘Kouder in’t hart’

2016  Museum Wierdenland, Ezinge – ‘Een Kunstenaarsfamilie’ – familietentoonstelling

2015  Kult, Groningen – Group

2011  Academie Minerva, Groningen – Eindexamententoonstelling

2010  Kunstbank, Groningen – Pyjama Pioneers

2010  Stedelijke Muziekschool, Groningen – Geen Muziek (organizer/curator)

2009  Kult, Groningen – Solo

 

Publications

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, #29, juli 2014

“In het UMCG is het nooit saai om van de ene naar een andere verdieping te gaan. Vrijwel alle liften zijn van kunst voorzien. Studenten en alumni van Academie Minerva te Groningen kozen voor actuele thema’s binnen het ziekenhuis, of maakten een speciaal ontwerp dat is toegespitst op grote en kleine bezoekers. De liften die door Turi Braaksma zijn opgefleurd openen hun deuren naar een verlichte nerfstructuur van een blad waarin het silhouet van een boom zichtbaar is. Turi wil hiermee mensen de gelegenheid geven met hun gedachten af te dwalen naar een plek buiten het ziekenhuis. De natuur heeft volgens haar een helende werking, zelfs als je er niet fysiek in aanwezig bent. In het werk Spring & Autumn heeft ze de kracht van de verbeelding met de kracht van de natuur gecombineerd. Interactie van licht met haar onderwerp is wat haar fascineert: mensen laten voelen met hun ogen.”
cover_2014_29
KUNST IN DE LIFT, maart 2013

Een gezamenlijke uitgave van Universitair Medisch Centrum Groningen en Academie Minerva – Hanzehogeschool Groningen.
1024_545_eb015ddcd54c76650b292aeeaf9a182e